egy lány élete,a depresszió és gondok útvesztője

borderline személyiségzavar, mindennapi nehézségek, depresszió, evészavar, életvezetési problémák. Az életem...

Friss topikok

  • grofakos: Ne keseredj el, inkább nézd meg a 7 módszerem a www.faradtsagnelkul.hu oldalon (2010.08.05. 13:52) újra itt....
  • azallamenvagyok: ja, nem szokás megérteni azt a kisizét, ami ott van belül, ami kibillent, ami akadályoz, amit utál... (2009.05.20. 10:36) Hol kezdjem? A depresszió "definiálása"
  • szil5: Szia! Jo kezdemenyezesnek tartom a blogodat. Sajnos sokakat erint a tema. En magam psychiater es ... (2008.07.10. 08:22) iltomee-nak
  • ThisIsSick: Hello! Nem tudja vakai, hogy ez a dolog kialakulhat-e drogozástól? (3.5 évig minden nap, sokat, ... (2008.07.05. 01:59) A Borderline személyiségzavarról
  • iltomee: wow, ez total szar lehet. en is olvasgattam ezekrol a dolgokrol, mert engem is erdekel a psziholog... (2008.05.08. 14:29) Az új diagnózis: Borderline személyiségzavar

Linkblog

A Borderline személyiségzavarról

2008.05.08. 20:56 | hencegno | 1 komment

A Borderline személyiségzavarról

= érzelmileg labilis személyiségzavar = BPD

Viselkedés

Az egyén érzéseit heves és intenzív formában juttatja kifejezésre. A viselkedés állhatatlan, szélsőséges. Hosszabb távon megfigyelhetők a hangulati és viselkedésbeli váltások. Önemésztő dühösség, depresszív hangulat mellett gyakori lehet a szorongásos gátoltság, máskor alkalmi magabiztosság, élénk, színes viselkedés/hangulat váltakoznak egymással. Kapcsolataira jellemző a felszínesség, a másoktól való függővé válás, önállótlan, „tapadó” viselkedés és a manipulatív megoldások közötti váltakozás.

Önjellemzés

Homályos képük van önmagukról, személyes identitásukról. Nem tudják „összetartani magukat”. Bizonytalan identitásuk miatt kapcsolataikban könnyen másoktól függővé válhatnak. Gyakran szétszórtnak és „szétesettnek” érzik magukat. Társkapcsolataikban sokszor magányosnak és elszigeteltnek érezik magukat.

Disszociatív zavarok

Rövid, de heves dühkitörésekre kerülhet sor. Ilyenkor a csalódottság és tehetetlenség érzése miatt az elfojtott keserűség tör ilyen formában utat magának. Dührohamukban szétzúzhatnak tárgyakat vagy pedig önkárositó módon viselkedhetnek mint például összeszaggathatják a ruhájukat, vagy fejüket a falba verik, komolyabb estetekben a csuklójukat felmetszhetik.

Rövid reaktív pszichózis

Hirtelen kialakuló intenzív szorongással, és "én-szétesettséggel" járó, visszafordítható állapotok, melyek sokszor csak néhány óráig tartanak, de 2-3 napnál általában nem tovább. Ilyenkor nem tudják megfelelő mértékben elkülöníteni a szubjektív élményt és az objektív, külső valóságot, ezért nem képesek a konvencióknak és szociális elvárásoknak megfelelően viselkedni. A valósággal való kapcsolat elvesztése és az elviselhetetlennek megélt érzelmi indulati káosz egyre primitívebb működési szintek felé sodorja őket. Általában valamilyen módon mégis képesek magukat "összeszedni". Ha azonban ezek az állapotok hetekig tartanak vagy túl gyakran jelentkeznek, akkor kórházi kezelés is indokolt lehet.

Affektív zavarok

Az affektív zavar a borderline személyiségzavar esetén a depresszió és a mások felé való ellenséges érzések elegyéből áll.

Dekompenzált, "szétesett" borderline személyiség

A dekompenzált borderline folyamatosan és áthatóan mutatja kóros vonásait. Gondolkodása és viselkedése mélységesen zavart. Általában kórházi kezelésre szorul mert nem tudja szerepeit ellátni. Valóságvesztés, a gondolkodásbeli és érzelmi kontroll zavara jellemző rá. Nem tud megfelelő mértékben különbséget tenni a szubjektív érzések, gondolatok és az objektív valóság között. Az erős érzések eltorzíthatják a valóságészlelést, ilyenkor paranoid színezetű elképzelései lehetnek. A külvilág eseményei álomszerűvé válnak.

A szociális kompetencia elvesztése

A súlyosabb esetekben a pszichotikus regressziók elhúzódóak lehetnek, ami sokszor szociális érvényesülési képtelenséget eredményez. Ha az egyénnek nem sikerül "normálisan élnie", gyámoltalan és befelé forduló lesz. A gondolkodás szétesése fokozódik, kényszeresen rágódik vagy üresen szomorú, de néha bizarr és szélsőséges érzelmi kitörések is jelentkezhetnek.

Öngyilkosság

A BPD-ben szenvedők körében kiugróan magas az öngyilkosok aránya: 5-10%, ez 500-1000-szerese a normál lakosság körében tapasztalhatónak. A személyiségzavarról sokszor a pszichiátereknek is kevés információjuk van, több pszichiáter lemond pácienseiről a kiszámíthatatlanságuk miatt (elmaradt megbeszélések, nehéz közös nevezőre jutni velük). Egyéb káros szenvedélyek esetén (alkohol, drogok) a kockázati tényező jelentősen megnő, 58%-ot is elérheti annak a valószínűsége, hogy a páciens öngyilkosságot követ el 5 éven belül.

 

Forrás: Wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://depressziom.blog.hu/api/trackback/id/tr33460473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ThisIsSick 2008.07.05. 01:59:27

Hello!


Nem tudja vakai, hogy ez a dolog kialakulhat-e drogozástól? (3.5 évig minden nap, sokat, szinte csak fü)

Mert én régebben egész normális lelkivilággal rendelkeztem, de szerintem már akkor sem volt minden rendben. (kissebségi komplexusom, és rossz kedvem sokszor volt. Ill már akkor sem értettem hogy az embereknek hogy lehet általában -minden ok nélkül-jókedvük) 3 év drogozás után viszont nagyon megváltoztam. Az itt leírtak közül elég sok illik rám.

Vagyis majdnem minden. a különbség annyi, hogy vissza tudom fogni az érzéseimet. Még a családom sem vette észre hogy valami nem OK. Pedig nem. ez gész biztos.

(:
süti beállítások módosítása